Kaang Ka Ree - Žluté curry z pasty

Země původu: Thajsko

Ingredience:
1 balíček žluté curry pasty (obrázek) - viz dále
1 plechovka kokosového mléka (obrázek) - lze sehnat v téměř všech supermarketech
250 g masa (nebo čehokoliv, viz dále)
voda
2 střední brambory
oříšky
rybí omáčka

Jak na to?

Rozehřejte pánev (ideálně Wok) a nalejte do ní kokosové mléko (menší plechovka - cca 170 ml stačí, ale lepší je použít větší - cca 250 ml, pokrm bude jemnější). Přidejte obsah připravené curry pasty - příprava této pasty v našich podmínkách není nejjednoduší (recept na ní připravím později). Předpřipravené originálni pasty jsou nejen velmi chutné, ale i praktické, bohužel u nás jen těžko k sehnání v dostatečném repertoáru. Pokud vaši příbuzní, nebo známí cestují do Thajska, poproste je, ať vám místo hloupých suvenýrů (beztak importovaných z Číny), přivezou nějaké pytlíkované polotovary, je to mnohem praktičtější (i z hlediska objemové náročnosti).

Promíchejte, a až je obsah pánve téměř ve varu, přidejte na kousky nakrájené maso. Nejlepší je hovězí maso (resp. maso z bůvola, ale to bych vám shánět ani nedoporučoval), ale hodí se i maso kuřecí. Odvážnějším, nebo vegetariánům doporučuju nahradit maso příslušným množstvím okurek, nakrájených na větší kousky. S okurkami získáte jídlo, které je téměř zadarmo a je hodně zajímavé. Maso obalte v pastě s mlékem a povařte na prudkém plameni, aby nebylo syrové. Poté přidejte šálek (asi 250 ml) vody. Přiveďte opět k varu.

Do pánve poté přidejte dvě střední, nebo jednu velkou bramboru, nakrájenou na drobné kostičky (aby se rychleji uvařily a nepletly se v hotovém jídle). Přidejte také něco oříšků - mohou být arašidy, nebo kešu. Ztlumte plamen a přikryjte pokličkou. Vařte, dokud není maso a brambory měkké. V Thajsku to při použití tužšího masa může znamenat i více než hodinu vaření, proto tam s přípravou začínají hodně dlouho před podáváním.

Dochuťte rybí omáčkou, Podávejte s vařenou rýži, ozdobit můžete zelenými bylinkami, odvážnější také nadrobno nakrájenou chilli papričkou.

Předpřipravené pasty bývají hodně ostré a to i na zkušené harcovníky, proto je nedoporučuju podávat dětem a těhotným ženám. Ostatním přeju dobrou, Thajskou, chuť.


detail

Curry pasta a kokosové mléko

detail

Po přidání masa

detail

Hotové žluté curry




cestování | kinofílie | šifrovačky | o mně | úvod
(c) 2008 - chaloupka(at)jaromir.eu