Tom Yum Goong - Polévka Tom Jam

Země původu: Thajsko

Ingredience:
350 g středních krevet (prawn) (obrázek)
1 lžíce oleje
5 stébel citronové trávy (jinou, než sušenou u nás zřejmě neseženete)
zázvor
3 - 5 menších chilli papriček (dle chuti)
limetka
2 lžíce rybí omáčky
70 g sušených hub Shiitake
2 jarní cibulky
chilli koření, nebo chilli pasta (sambal)
koriandr nebo jiné bylinky na ozdobení

Jak na to?

Hned zkraje přijde největší otrava - zpracování krevet. Zvláště pro nezkušené to může být zprvu nepříjemný zážitek. Krevety omyjte, odtrhněte hlavičku a oddělte krunýřek. Časem lze dosáhnout grifu, který tuto práci dost urychlí, jinak je to piplačka a ony se na vás navíc tak smutně koukají... :-) Maso se zbytkem ocásku si odložte mimo. Rozehřejte olej ve větším hrnci a vhoďte do něj hlavičky a krunýřky (i s nožičkama). Většinou vybírám ty ztmavlé hlavičky, ale je to asi jen psychologický moment, nemělo by to vadit. Hlavičky smažte asi pět minut, až zoranžoví. Zalijte je dvěma litry vody, přidejte citronovou trávu a očištěný zázvor nakrájený na tenké plátky. Snižte plamen a vařte asi 20 minut.

Mezitím si nakrájejte chilli papričky nadrobno, jarní cibulku na jemné kolečka a shiitake houby na plátky. Nezapomeňte shiitake dostatečně dlouho (aspoň hodinu) před přípravou namočit. Polotovar v hrnci přeceďte, kusy zázvoru, citronovou trávu a kousky krevet vyhoďte. Přiveďte k varu a přidejte nakrájené papričky, cibulku a houby. Přidejte také rybí omáčku a šťávu z jedné limetky. Vařte asi dvě minuty. V této době by už měla polévkat dostat charakteristickou a zcela nezaměnitelnou nakyslou vůni.

Poté přidejte krevety a vařte, dokud nejsou krevety a houby měkké. Nevadí vařit trochu déle, chutě se dobře prolnou, ne ale příliš, pak je chuť unylá. Přidejte chilli pastu podle chuti a podávejte, přičemž můžete zdobit něčím zeleným. Pokud budete nuceni nějakou ingredienci vypustit, dobře si to rozmyslete, jediné co by nemělo mít zásadní vliv je jarní cibulka, ostatní je bohužel opravdu nutnél

Tom Yum polévka je to, co si místní dávájí v nádražce, když čekají na vlak a z vlastní zkušenosti vím, že tahle "neturistická" verze s vámi dokáže docela zacvičit. Musím se přiznat, že mi miska téhle polévky způsobila mžitky před očima a nedokázal jsem ji celou dojíst. Kombinace chilli, zázvoru (originálně se používá galangal) a hromady čerstvých bylinek vás opravdu postaví na nohy.


detail

Ingredience

detail

V plném varu

detail

Hotová Tom Yum




cestování | kinofílie | šifrovačky | o mně | úvod
(c) 2008 - chaloupka(at)jaromir.eu